0. – 4. týden

Co se děje ve vašem těle?

Přibližně 2 týdny po poslední menstruaci dochází k dozrání vajíčka v jednom z vaječníků. Tomuto ději se říká ovulace. Vajíčko se pak uvolní a následně je zachyceno do trychtýřkovitého otvoru vejcovodu, odkud putuje směrem k děloze. Když během následujících 24 hodin po ovulaci nedojde k průniku spermie do vajíčka, vajíčko zaniká a je společně s buňkami sliznice vyloučeno z těla v průběhu další menstruace. Pokud však dojde k oplodnění, nastává období velkých změn.

Jaké změny vás čekají?

Poprvé si nastávající maminka své těhotenství většinou uvědomí v okamžiku, kdy se nedostaví menstruace (samozřejmě, že ne vždy musí být vynechání menstruace známkou těhotenství, zejména pokud má žena nepravidelný menstruační cyklus, je nemocná nebo má velké psychické či fyzické vypětí). Někdy se může objevit i slabé krvácení, které je ovšem v případě, že je žena těhotná, důsledkem narušení mateřských cév sliznice děložní v okolí zanořené blastocysty, nikoli krvácením menstruačním.

Mezi další příznaky těhotenství dále patří pocit napětí v prsou, ranní nevolnosti, změny chuti nebo nechutenství,, náladovost, zvýšené pocení a časté nucení na močení. Ovšem tyto projevy občas mohou splývat se změnami, které se označují jako „premenstruační syndrom“.
Spolehlivou odpověď na to, zda jste opravdu těhotná, vám tak dá těhotenský test (tzv. hCG test) a návštěva gynekologa.

Jak roste miminko?

Velikost: 0,1 – 0,2 mm

Váha: méně než 1 gram

Poté, co vajíčko (tzv. blastocysta) doputovalo do dělohy, dochází zde k jeho postupnému uhnízdění, tzv. nidaci. Nidace představuje skutečný počátek těhotenství. Od tohoto okamžiku na sebe začínají matka i zárodek vzájemně působit. Vzhledem k tomu, že uhnízdit se nepodaří každému vajíčku, je nidace považována za poměrně kritickou fázi vývoje vajíčka. Pokud se vajíčku uhnízdit nepodaří, je následně vyplaveno s menstruační krví. Pokud k tomuto jevu dojde jednorázově, není třeba se obávat. Schopnost znovu otěhotnět a porodit zdravé dítě tím obvykle není nijak ohrožena.

Pro další vývoj uhnízděného vajíčka jsou nezbytné hormony produkované matkou – progesteron a estrogeny. Tyto hormony se vytváří ve vaječníku, a to převážně v místě, odkud se vajíčko původně během ovulace uvolnilo. V okamžiku oplození změní toto místo barvu na žlutou, proto se o něm hovoří jako o tzv. žlutém tělísku.
Uvnitř vajíčka se následně začínají vytvářet zárodečné vrstvy – ektoderm (vnější zárodečný obal), entoderm (vnitřní zárodečný obal) a mezoderm (prostřední zárodečný obal). Ektoderm je základem pro budoucí nervový systém, kůži a smyslové orány. Z entodermu se postupně budou vyvíjet plíce, štítná žláza a trávicí soustava. Mezoderm pak představuje základ pro tvorbu kostí, svalů, vaziva, cév, ledvin a částečně i pohlavních orgánů.

Základ takto vytvořeného zárodku se následně odděluje a vzdaluje od zevního obalu blastocyty, až nakonec zůstane k původnímu obalu připoután jen provazcem jemné tkáně – tzv. zárodečným stvolem. Tím je vytvořen základ budoucího pupečního provazce.
Do okamžiku nidace získávalo oplodněné vajíčko část výživy ze svých vlastních zásob a část z děložní sliznice a krve matky. Nyní se z buněk obalu blastocysty začíná vytvářet tzv. trofoblast – specifická struktura, jejímž prostřednictvím je zárodek vyživován, a z níž se později vyvíjí placenta. Tato placentární část má na starost nejen výživu, ale je také hormonálně činná. Produkuje zejména hormony progesteron a estrogeny, které byly dosud tvořeny žlutým tělískem. V okamžiku, kdy placenta tuto funkci přebere, žluté tělísko ve vaječníku zaniká a nahradí ho drobná vazivová jizva.

Jak vypadá miminko 4. týden těhotenství?


Ilustrační foto

Co byste ještě měla vědět?

Jak se počítá těhotenství

POZOR!

Těhotenství se počítá od prvního dne vaší poslední menstruace.

Pokud jste např. menstruovala naposledy od 1. do 5. ledna, je dnem, od kterého se počítá těhotenství 1. leden (a nikoliv až 14. leden, kdy mohlo dojít pohlavnímu styku vedoucímu k oplodnění vajíčka).

Těhotenství trvá 40 týdnů (+/- 2 týdny) nebo-li 280 dnů, tedy 10 lunárních, tj. asi 9 kalendářních měsíců. Dělí se na 3 období – tzv. trimestry. První trimetr trvá od  1. dne poslední menstruace do 13. týdne, druhý trimestr od 14. do 27. týdne a 3. trimestr od 28. do 40. týdne.